Pri menovaní nového šéfa kategorizačnej komisie sú právne pochybnosti

21.06.2012 Bratislava

Bratislava 21. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva pri menovaní nového riaditeľa sekcie liekovej politiky a farmácie Adama Hlôšku, ktorý je zároveň aj šéfom Kategorizačnej komisie, pravdepodobne porušilo platnú legislatívu. Podľa zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov minister nevymenuje člena poradného orgánu, ktorým je aj kategorizačná komisia, pokiaľ sa u neho za posledných šesť mesiacov vyskytla skutočnosť, ktorá môže viesť k pochybnosti o jeho zaujatosti.

Takou je podľa vlaňajšieho nového zákona aj pracovný pomer u výrobcu či dodávateľa liekov. Ako pred pár dňami poukázal denník Hospodárske noviny, Hlôška pred príchodom na ministerstvo pracoval v riadiacich funkciách vo farmaceutickej spoločnosti Abbott Laboratories. Hlôška bol šéfom liekovej sekcie aj za čias exministra Richarda Rašiho (Smer-SD). Aj vtedy prišiel na ministerstvo z Abbott Laboratories, vtedajšia legislatíva spomínanú podmienku ešte neobsahovala.

Ako poznamenala hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková, o "údajných prepojeniach" vypovedajú aj Hlôškove výsledky z predchádzajúcich dvoch rokov pôsobenia, kedy mal podľa jej slov štátu ušetriť 170 miliónov eur. "Čo sa týka vášho upozornenia, ministerstvo ďakuje za informáciu, preverujeme, či sa stala procesná chyba, ak sa potvrdí, ministerstvo bude konať tak, aby všetky náležitosti boli v súlade so zákonom," reagovala pre TASR.

Exminister Raši, ktorý si Hlôšku vybral ako prvý za šéfa kategorizačnej komisie, jeho kvality obhajuje. Pripomenul, že počas jeho pôsobenia sa neobjavili žiadne pochybnosti napríklad o cenách či doplatkoch liekov, ako to bolo v prípade niektorých iných šéfov komisií. "Z môjho pohľadu je to čistý a stopercentný človek, každý sa niekde musí živiť. Keď mohol byt exminister Ivan Uhliarik z farmafirmy, tak žiaden problém nemôže byť ani v Hlôškovi," skonštatoval pre TASR.

Legislatívu, ktorá rieši konflikty záujmov, presadilo ministerstvo pod vedením bývalého ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH). "Keď je šéf kategorizačnej komisie z farmaceutickej firmy, tak akékoľvek rozhodovanie o danom lieku, ktorý bol konkurentom tej farmaceutickej firmy, v tomto prípade Abbott, je v konflikte záujmov. Myslím si, že ministerka by mala zákon rešpektovať. Keď je Hlôška vymenovaný v rozpore so zákonom, mala by ho odvolať," povedal pre TASR Uhliarik.
 

Vyberte región